
Artikel
Het belang van creativiteit en expressie binnen adoptiegerelateerd sociaal-agogisch werk.
Het belang van creativiteit en expressie binnen adoptiegerelateerd sociaal-agogisch werk.
Adoptie is een complex proces dat gepaard kan gaan met verschillende emoties, uitdagingen en identiteitsvragen, zowel voor geadopteerden als voor adoptieouders.
Creativiteit en expressie kunnen geadopteerden een veilige ruimte bieden om hun gevoelens, ervaringen en identiteit te verkennen en te ontdekken. Zelf ben ik geadopteerd toen ik pas 4 maand jong was. Tot op vandaag blijft de zoektocht naar mijn ware identiteit sluimeren. Door ouder te worden kan ik zaken wel beter in perspectief plaatsen, ik kan meer relativeren. Eind vorig jaar kwam de gedichtenbundel "Ongezien Verlies" van Sasa Brüning uit. Dit is een voorbeeld van hoe poëzie kan dienen als een krachtig medium voor het delen van de complexiteit van adoptie-ervaringen. Door middel van haar gedichten geeft Brüning een stem aan de vaak onzichtbare emoties die geadopteerden kunnen ervaren. Heftige emoties zoals verlies, heimwee en identiteitszoektocht… in de wetenschap waarschijnlijk nooit onze volledige identiteit te zullen kennen. (Brüning, 2023).
Deze vorm van creatieve expressie, haar poëziebundel, kan dienen als een bron van herkenning en troost voor anderen in gelijkaardige situaties. Het helpt mij in ieder geval…
"Met mijn gedichten wil ik graag anderen inzicht geven in mijn gevoelens, gedachten en ervaringen rondom mijn adoptie, het bijhorend verlies en mijn weg naar heling en herstel" .
In het artikel "Als woorden tekortschieten, is er creatieve therapie", bespreekt men het belang van creatieve therapie als een effectieve benadering voor het omgaan met complexe emotionele en psychologische uitdagingen waarbij verbale communicatie moeilijk lukt. Het benadrukt hoe muzische domeinen zoals kunst, dans en muziek, een waardevolle aanvulling kan zijn op traditionele therapeutische methoden. Creatieve therapie biedt een veilige ruimte voor zelfexpressie en verkenning van emoties, waardoor cliënten zich kunnen uiten op een non-verbale manier. De kracht van creatieve therapie ligt in het vermogen om verborgen emoties en trauma's aan te pakken en om te zetten in kunstzinnige expressie, waardoor heling en groei mogelijk worden. (Geukens, 2020).
"Door beeldend uit te drukken wat diep vanbinnen leeft, kan je inzicht verwerven in iets waar je al lang in vastzit'.
Uit een studie aan de UGent over 'Creatieve therapie bij vluchtelingen', blijkt dat deze vorm van therapie zeer positieve resultaten oplevert voor cliënten met uiteenlopende psychologische en emotionele uitdagingen. Deze therapievorm heeft bewezen effectief te zijn in het bevorderen van onder andere de emotionele verwerking. Cliënten ervaren een verbeterd welzijn, een vermindering van symptomen van angst en depressie, en een groter gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen na deelname aan creatieve therapie. Bovendien faciliteert creatieve therapie de ontwikkeling van coping vaardigheden en emotionele regulatie, waardoor cliënten beter in staat zijn om met stress en uitdagingen om te gaan. Het biedt een veilige ruimte voor het verkennen en uiten van complexe emoties en trauma's, wat leidt tot diepgaande heling en groei. Deze resultaten benadrukken het belang van het integreren van creatieve therapie in de geestelijke gezondheidszorg en het aanbieden van toegankelijke therapieopties voor een breed scala aan cliënten. (Vandemaele, 2009).
"Hier maken wij dingen, wij tekenen, wij doen. Hier is het goed dat we dingen doen. Dan moet ik niet tegen alle mensen mijn problemen vertellen."
Naar aanleiding van de muzische workshops die ik deed voor dit opleidingsonderdeel, kon ik nadien vaststellen dat ik tijdens de workshop 'Paint your pottery', zelf het helende gevoel mocht ervaren. Ik wist niet goed wat te verwachten van deze sessie en had niet zoveel inspiratie op het moment zelf, tot ik plots toch in een soort sfeer kwam waarbij ik de quetzal, de nationale vogel van mijn geboorteland, op de tas tekende. Het deed deugd om zonder woorden, zonder te moeten verantwoorden… net zoals Sasha, gewoon tot de kern te komen.
Bibliografie
Brüning, S. (2023). Ongezien Verlies. Nederland: Boekscout.
Geukens, L. (2020, december 4). Als woorden tekortschieten, is er creatieve therapie. Opgehaald van sociaal net: https://sociaal.net/achtergrond/als-woorden-tekortschieten-is-er-creatieve-therapie/
Vandemaele, E. (2009). Creatieve therapie bij vluchtelingen: een casestudie. Opgehaald van https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/392/888/RUG01-001392888_2010_0001_AC.pdf