
Bewegingstheater
Nooit Nergens
Bewegingstheater 'Nooit Nergens' (2 maart 2024, Ieper)
In het weekend van 2 en 3 maart presenteerden Dansstudjoke, Vereniging Ons Tehuis en JOC Ieper bewegingstheater 'Nooit Nergens'.
De voorstelling is een unieke en inclusieve samenwerking tussen deze verschillende organisaties. Dit project is tot stand gekomen onder leiding van Joke Quaghebeur, oprichter van Dansstudjoke en tevens directeur van 'Open Doek - passie voor theater'.
Er waren 28 deelnemende jongeren uit Ieper, waaruit enkele jongeren die verblijven in Vereniging Ons Tehuis, leden van de dansclub en andere jongeren uit Ieper, allen tussen de 8 een 22 jaar.
Dit was, na 'Klink.' met Bruno Vanden Broecke, mijn tweede ervaring met theater. De voorstelling duurde een dik uur en vertelde over jongeren die hun weg zoeken tijdens het opgroeien. Jongeren die het niet altijd zo makkelijk hebben en hun weg niet steeds zelf in de hand hebben. Jongeren met een rugzak.
In tegenstelling tot de eerder eenvoudige voorstelling Klink., zat deze voorstelling vol variatie. De voorstelling startte met het projecteren van iemand die zich een weg baande door een eindeloze weg, terwijl de kinderen doelloos over het podium stapten, hun weg zoeken, maar niet leken vinden. Er was heel wat aandacht voor het licht en het volledige podium werd benut.
"Een ontroerend moment was de monoloog waarin een van onze jongeren haar psychische worstelingen en de muur die ze om zich heen had opgebouwd, op indrukwekkende wijze verwoordde. Terwijl ze haar hart luchtte, dansten de andere jongeren om haar heen en drukten ze deze emoties uit door middel van beweging." (https://votjeugdhulp.be/2024/03/14/nooit-nergens/)
Deze monoloog bevond zich quasi in het publiek. Een micro was zodanig opgesteld dat de jongere vlak bij mij stond, wat de interactie met het publiek alleen maar groter maakte. Naast het monoloog werd hier ook een lied gezongen door een jongere.
Deze voorstelling geeft mooi weer hoe jongeren soms vastzitten in hoofd en lichaam. Ze laten als het ware zien dat de 'weg' op meerdere manieren kan geïnterpreteerd worden. Ik kan dergelijke initiatieven alleen maar toejuichen, omdat kansen worden geboden aan jongeren om via deze manier expressie te geven aan hun gevoelens.https://www.opendoek.be/over-ons/wie-is-wie
https://votjeugdhulp.be/2024/03/14/nooit-nergens/