
Licht
Tegenlicht: Theaterworkshops in de Westhoek
TEGENLICHT-WORKSHOP i.s.m. Stad Poperinge, Stad Ieper, CO7 en Theaterbende PROT (10 februari 2024, Ieper)
Tijdens mijn zoektocht naar geschikte workshops buiten mijn comfortzone, ontdekte ik deze reeks theaterworkshops. Dit is een organisatie van OPENDOEK, CO7, Stad Ieper, Stad Poperinge en Theaterbende PROT. Zij slaan de handen in elkaar om in het voorjaar van 2024 een reeks theaterworkshops naar de Westhoek te halen.
Deze workshop ging door in de grote theaterzaal van CC Het Perron in Ieper. Met deze sessie 'Licht' lag de nadruk op de link tussen het technische en het artistieke aspect, dit allemaal onder begeleiding van docent Jan Casier.
De workshop was een mix van technische kennis en creativiteit. Bij aanvang kregen we voornamelijk wat theorie rond licht, analoge lichtbronnen en LED-lampen. Het grootste verschil zit hem uiteraard in de hoeveelheid energieverbruik. Dit houdt concreet ook een volledig andere setup in, dan bij LED. Heel wat meer bekabeling en uiteindelijk iets minder mogelijkheden. Hoewel de LED-lampen minder werk vragen en quasi niet te onderscheiden zijn van gewone lampen, mist het toch ergens enige charme, vooral bij het uitdoven van analoge lampen heb je het 'uitdoof-gloei' effect, wat je niet hebt bij LED's.
Na wat theorie gingen we praktisch aan de slag met de verschillende lampen, zowel LED als analoge lichtbronnen. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, zeker in een goed uitgeruste zaal zoals Het Perron. Er zijn heel veel armaturen waar doeken en lichtbronnen kunnen worden opgehangen. Je kan hier zeer creatief mee aan de slag, zodat je eigenlijk met een technisch aspect toch een creatieve meerwaarde kan bieden aan een voorstelling.
Nadat we de verschillende lampen en het besturingssysteem leerden kennen, gingen we aan de slag met verschillende lenzen en messen. We leerden op deze manier de lichtstralen handmatig te manipuleren.
Een gobo is bijvoorbeeld een glazen of metalen lens waarbij je specifieke projecties op het scherm kan toveren. Hier gingen we creatief aan de slag om deze zelf te maken. We konden werken met verschillende materialen, waaruit ik een blikken koffiedoos pikte. De blikkendoos kon ik plat maken en gaten in prikken, zo creëerde ik mijn eigen sterrenhemel, anderen maakten dan weer een logo van hun eigen vereniging om op het scherm te projecteren.
Daarnaast experimenteerden we ook volop met kleuren, hiervoor zijn de LED-lampen zeer waardevol. Met kleuren kun je makkelijk een gevoel gaan weergeven. De plaats waar je de lampen ophangt en in combinatie met het zelf ontwerpen van een gobo, kan je je eigen toneelstuk een upgrade gaan geven, zonder dat je dure lenzen dient aan te schaffen en je creativiteit de vrije loop laten.
Wat ik hier voornamelijk uit leerde is dat je met eigen materiaal een laagdrempelig toneelstuk kan belichten. Cliënten kunnen zelf creatief aan de slag met projecties om op deze manier ook een gevoel te steken in een toneelstuk, eventueel zonder zelf te moeten acteren is men op die manier ook heel nauw betrokken.
(duurtijd, 7u)